Share This

James Bond Films

James Bond is de naam van een personage dat bedacht werd door de Britse schrijver Ian Fleming, alsmede de naam van een mediafranchise die is ontstaan rondom dit personage. Fleming gebruikte het personage als hoofdpersoon in een boekenreeks. Verder kent men James Bond vooral uit een groot aantal films die vanaf de jaren 60 van de 20e eeuw zijn gemaakt, en vrijwel allemaal kaskrakers zijn geworden.

Dr. No (1962)
Bond moet op Jamaica de verdwijning van een collega onderzoeken. Het blijkt iets te maken hebben met Crab Key, het eiland van Dr. Julius No.

From Russia with Love (1963)
Om een Russische Lektor in handen te krijgen en de dood van Dr. No te wreken, zet SPECTRE een strategisch plan op. Bond wordt door een Russische spionne naar Istanboel gelokt, waar Red Grant hem op de voet volgt.

Goldfinger (1964)
Bond moet goudsmokkelaar Auric Goldfinger bespioneren. Deze blijkt een aanval voor te bereiden op de Amerikaanse goudvoorraad.

Thunderball (1965)
SPECTRE steelt twee atoombommen en eist een losgeld van de NAVO. Bond heeft echter bij toeval een spoor ontdekt dat naar de Bahama’s leidt.

You Only Live Twice (1967)
Na sabotage van Amerikaanse en Russische ruimtemissies geven beide supermachten elkaar de schuld en dreigt er oorlog. MI6 ontdekt echter dat de daders vanuit Japan opereerden en sturen Bond hierheen om met de Japanse geheime dienst de zaak uit te zoeken.

On Her Majesty’s Secret Service (1969)
De jacht op Ernst Stavro Blofeld is geopend. Bond ontdekt dat zijn aartsvijand vanuit Zwitserland een wereldwijde aanval op de landbouw voorbereid. Ondertussen groeien Bonds gevoelens voor Tracy di Vicenzo.

Diamonds Are Forever (1971)
Bond infiltreert in een geheimzinnige diamantensmokkel naar Las Vegas. Het blijk inderdaad niet om gewone smokkel te gaan.

Live and Let Die (1973)
Bond moet het verband onderzoeken tussen drie kort na elkaar gepleegde moorden. Een Afro-Amerikaanse bende blijkt samen te werken met de occulte leider van het eiland San Monique.

The Man with the Golden Gun (1974)
Als blijkt dat topmoordenaar Scaramanga achter Bond aanzit, besluit Bond hem op eigen houtje te gaan zoeken. Het blijkt iets te maken te hebben met een verdwenen expert op het gebied van zonne-energie.

The Spy Who Loved Me (1977)
Als zowel een Britse als Russische onderzeeër verdwijnen bundelen de MI6 en KGB hun krachten. Bond en Anya Amasova ontdekken dat het spoor leidt naar een miljardair die geobsedeerd is door het leven in de zee.

Moonraker (1979)
Er wordt een spaceshuttle gestolen. Bond ontdekt al snel dat de bouwer van de shuttles, Sir Hugo Drax, hier zelf achter zit, en van plan is om vanuit de ruimte de mensheid aan te vallen.

For Your Eyes Only (1981)
Als een schip van de MI6 zinkt ontstaat er een wedloop tussen de MI6 en de KGB om een op het wrak aanwezig aanvalsapparaat te pakken te krijgen.

Octopussy (1983)
Na de vondst van een gestolen Fabergé-ei ontdekt Bond dat ene Kamal Khan iets met de diefstal te maken heeft. Khan werkt samen met smokkelare Octopussy, die het echter goed met Bond voorheeft. Maar Khan is een verrader die betaald wordt door een oorlogszuchtige Russische generaal.

A View to a Kill (1985)
Bond onderzoekt microchipfabrikant Max Zorin. Deze blijkt een aanval voor te bereiden op zijn grootste concurrenten, door heel San Francisco te vernietigen.

The Living Daylights (1987)
Bond helpt de Russische generaal Georgi Koskov met overlopen, maar Koskov verdwijnt al snel. Bond vermoedt echter dat Koskov een dubbele verrader is, omdat de scherpschutter die hem aanviel niet professioneel was.

License to Kill (1989)
Drugshandelaren verminken Bonds vriend Felix Leiter en vermoorden diens vrouw. Bond neemt ontslag om op eigen houtje wraak te nemen.

GoldenEye (1995)
Bond moet het opnemen tegen een Russische misdaadorganisatie die het superwapen GoldenEye heeft gekaapt. De leider van het syndicaat blijkt uit Bonds verleden te komen.

Tomorrow Never Dies (1997)
Na een gewelddadig incident dreigt er oorlog tussen China en het Verenigd Koninkrijk. Bond moet onderzoeken hoe mediamagnaat Elliot Carver hier achter gekomen is. Carver blijkt een gewetenloos man die zijn eigen nieuws creëert.

The World is Not Enough (1999)
Oliemagnaat Robert King wordt vermoord, en Bond moet diens dochter Elektra beschermen tegen terrorist Renard. Niemand blijkt echter te vertrouwen.

Die Another Day (2002)
Bond wordt in Noord-Korea gevangengenomen door kolonel Moon. Na 14 maanden komt hij vrij en besluit hij zelf te onderzoeken wie hem verraden heeft. Moons oude handlangers blijken te werken voor diamanthandelaar Gustav Graves.

Casino Royale (2006)
Nog maar net benoemd tot 007 verijdelt Bond een aanslag, waarop terroristenbankier Le Chiffre veel geld verliest. Bond moet voorkomen dat Le Chiffre zijn huid redt via een pokertoernooi. Ondertussen wordt Bond verliefd op Vesper Lynd.

Quantum of Solace (2008)
Na de dood van Vesper wil Bond niets liever dan Quantum stoppen. Hij ontdekt dat de organisatie plannen heeft met Bolivia.

Skyfall (2012)
In Skyfall wordt Bonds loyaliteit voor M getest als haar verleden haar bedreigt. Als MI6 onder aanval komt te liggen moet 007 het gevaar opsporen en vernietigen, ongeacht hoe persoonlijk het ook wordt.

468 ad